Idé & Om oss

2006 skulle ambulansföraren Kees Veldboer och hans kollega Linda förflytta en patient till ett sjukhus, men de fick vänta innan de kunde bli mottagna. De frågade då patienten om han ville se något annat under tiden och kom överens om att hamnen var intressant. Väl där frågade de om han ville segla, men han avböjde då han var sängliggande. Efter överlämnandet funderade Kees vidare och kontaktade en skeppare, som nappade på idén. De ordnade så att patienten kunde flyttas över till en turbåt och fick göra en önskeresa runt i hamnområdet och resan blev mycket uppskattad av patienten och hans anhöriga.

Inspirerad av det lyckade resultatet bildade Kees stiftelsen Ambulans Wens Foundationhttps://www.ambulancewens.nl/ ) i februari 2007.

Idén spreds via media till andra länder och tre år senare läste ambulanspersonal i Karlshamn om Önskeambulansorganisationerna i facktidningen Samverkan 112https://www.s112.se/2010/07/15/nr-3-2010/ )

Den 21 mars 2011 bildade de den första Önskeambulansenföreningen i Sverige. Den benämns idag Önskeambulansen Blekinge och har garage och föreningslokal i Svängsta. ( https://xn--nskeambulansen-upb.se/wp-content/uploads/2024/04/OM-OSS.pdf )

2021 bildades den andra av de två Önskeambulansföreningen som idag finns i Sverige. Den benämns Önskeambulansen Norra Smålandhttps://onskeambulansen-ns.se/ ) och har garage och föreningslokal i Gränna.

Det finns liknande organisationer runt om i världen, bl. a. i:

Norgehttps://onsketransporten.no/ ),

Tysklandhttps://www.wuenschewagen.de/ ),

Belgienhttps://ambulancewens.be/ ),

Brasilienhttps://www.institutorope.com.br/ ) och

Singaporehttps://ambulancewishsingapore.com/ ) för att nämna några.

Dessa har egen inriktning, men alla med samma syfte, att på sitt sätt hjälpa sjuka och funktionsnedsatta med en önskeresa.